Turkiska Pizzan Kallas Lahmacun
Turkiska Pizzan Kallas Lahmacun
Den här turkiska pizzan kallas Lahmacun. Man bakar ut degen väldigt tunt och toppad med köttfärsfyllning. Lahmacun finns i lite olika variationer i olika delar av Mellanöstern. Kan serveras som en smårätt (meze) eller som en full maträtt. Serveras med sallad och bladpersilja. Rätten är perfekt att göra dubbla satser av eftersom de går utmärkt att frysa in. Åker ni till Turkiet så tycker jag att Ni ska prova Lahmacun i där. I Turkiet baks den i stenugn.
Ingrdienser:
Deg:
1/2 pkt Jäst
4 dl Ljummen Vatten
1/2 dl Olivolja
1/2 tsk Salt
4 dl Fullkornsvetemjöl
4-5 dl Vetemjöl
Fyllning:
500 g Köttfärs nöt
1 dl Persilja
3 st Gullök
4 st Tomater
1 st Paprika Valfri
1 dl Paprikapure
2 dl Tomatpuré
salt, svartpeppar, rödpeppar
Deg:
1. Smula ner jästen i bunken.
2. Tillsätt vatten, olivolja, salt och lös upp jästen.
3. Tillsätt mjölet och bearbeta till deg.
4. Låt jäsa i ca 30 min.
Fyllning:
1. Hacka löken mycket fint.
2. Tärna paprika i små bitar
3. Hacka tomaterna i små bitar.
4. Hacka persiljan.
5. Börja med att stek löken i en stor kastrull. Löken ska inte få någon färg utan bara bli mjuk.
6. Tillsätt paprikan och stek med löken.
7. Stek köttfärsen i lökblandningen.
8. Tillsätt nu tomaterna och rör om. Köttfärsblandningen ska bara små puttra.
9. Tillsätt tomat och paprikapuren och rör om så puren löser upp sig.
10. Blanda ner persiljan, salt, svartpeppar och rödpeppar.
11. Låt fyllningen svalna.
Lahmachun:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela upp degen i runda bollar.
3. Kavla ut dem till runda tunna pizzor.
4. Fyll med fyllningen. Var noga att stryka med tomatsåsen på kanterna så att de inte bränns i ugnen sedan.
5. Grädda i ugnen på 275 grader i ca 5-6 min.
6. Ta ut dem så fort de fått lite färg.
Köttfärsfyllning till Lahmacunen.
Kavla ut dem till runda tunna pizzor.
Fyll med fyllningen.
Var noga att stryka med tomatsåsen på kanterna så att de inte bränns.
Smaklig Måltid.
Nilgun